1. דף הבית
  2. /
  3. סוגי טיפולים
  4. /
  5. טיפול בוויסות חושי לילדים

טיפול בוויסות חושי לילדים

קשיים בקשב וריכוז, לקויות למידה, קשיים חברתיים, היפראקטיביות


וויסות חושי הינו תיאור מצב בו כלל החושים של האדם פועלים באופן הרמוני ומאפשרים לנו תפקוד מיטבי
כידוע, קיימים חמישה חושים: שמיעה, ראייה, טעם, ריח ומגע. לאלו נוסיף את תחושת התנועה והתחושה העמוקה של הגוף. כלל החושים קולטים מידע מהסביבה באופן רציף. אנו שומעים, רואים, חשים בכל רגע נתון. כמות המידע אשר נקלטת במוחנו עצומה. לשם תפקוד מיטבי נדרש סינון ועיבוד יעיל של כל המידע וויסות חושי הינו תיאור מצב בו כלל החושים של האדם פועלים באופן הרמוני ומאפשרים לנו תפקוד מיטבי כידוע, קיימים חמישה חושים: שמיעה, ראייה, טעם, ריח ומגע. לאלו נוסיף את תחושת התנועה והתחושה העמוקה של הגוף. כלל החושים קולטים מידע מהסביבה באופן רציף. אנו שומעים, רואים, חשים בכל רגע נתון. כמות המידע אשר נקלטת במוחנו עצומה. לשם תפקוד מיטבי נדרש סינון ועיבוד יעיל של כל המידע

וויסות חושי מתייחס לתהליך מורכב המתרחש במערכת העצבים המרכזית.  חלק מהתפקיד של מערכת העצבים  הוא לדאוג לאיזון עדין, על מנת שנוכל לקלוט רק את הגרייה החושית הרלוונטית לתפקוד שלנו ברגע נתון - ולהתעלם מגרייה העלולה להפריע לביצוע המטלה. בנוסף, המידע שנקלט צריך להיות מווסת ולהיקלט בעוצמה המתאימה (לא בעוצמה חזקה מידי ולא בעוצמה חלשה מידי). 

כאשר קיים ויסות תקין, אנחנו יכולים להגיב בצורה מותאמת לגרייה חושית. לדוגמה: להמשיך בפעילות, כשברקע נשמעים צלילים או קיימים ריחות, או להיות קשובים למה שמדברים, מבלי לחוש שהבגדים מפריעים. ילדים עם הפרעת ויסות חושי מאופיינים בקושי לווסת את העוצמה ואת אופי התגובות ההתנהגותיות לגרייה חושית. הפרעת ויסות חושי יכולה לבוא לידי ביטוי במערכת חוש אחת או בכמה מערכות חוש, וכוללת שלושה תתי-סוגים היכולים להופיע לחוד או בצירופים שונים.



כיצד הקושי בוויסות חושי מתבטא?

ילדים הסובלים מהפרעה בוויסות חושי נוטים להתקשות במצבים המאתגרים עבורם והביטוי יכול להביא למצבים של חוסר יציבות רגשית, מלווה בביטויים של כעס והתנהגות לא יציבה.   שינויים ומעברים בין מטלות ושינויים בלוח הזמנים ומקומם במרחב  יכולים להתבטא, בהתקפי זעם רבים, חרדות וחוסר נינוחות כללית.  יש ילדים שיגיבו בתמונת התנהגות של הימנעות ממשית ויש שיגיעו למצב שיראה כהפרעת קשב, או קשיים אובססיביים כפייתיים, אחרים יקצינו עד כדי מצבים של חוסר יכולת התמודדות חברתית, לימודית, משפחתית ונפשית.



תת פעילות ויתר פעילות

כיוון שמדובר במצב שיכול להתבטא בחוויה חושית המביאה להגברה של התחושות מהעולם או הפחתה של החישה הזו, הרי שהקשת של התגובות והביטויים, גדולה.   בקצה אחד של הקשת נמצאים הילדים שסובלים מרגישות יתר או תגובתיות יתר. אלו הילדים שירגישו את הסביבה שלהם בעוצמות גבוהות מידי. כל גירוי יהיה מבחינתם עוצמתי מאוד. טפיחה חברית תתפרש כמכה, רעשי חדר בעוצמה רגילה, כמו דיבור אכילה והכנת מזון  יפריע להם באוזניים ואפילו יעדיפו להניח ידיים על האוזניים.  ילדים כאלה  ימנעו מלדרוך על דשא, חול ים, עלים, יהיו רגישים לרעשים או למרקמים שונים. לעיתים ימנעו ממגע (כדי להגן על עצמם מהגרוי הלא נעים)  ובעיני החברים  יראו כלא חברותיים ואפילו מרוחקים.

בקצה השני, יש ילדים שסובלים מתת רגישות או תת תגובתיות.  בכדי להרגיש משהו הילדים הללו זקוקים לגירויים חזקים או למגע חזק. ניראה כאילו העולם נע בהילוך איטי עבורם והם חייבים לעורר אותו, חייבים להרגיש אותו חייבים את העוצמות.  ילדים אלו יהינו להתפלש בבוץ, מלכלוך ובלאגן, הם תמיד יחפשו את האקסטרים.  הילדים בקצה זה של ההפרעה החושית, יוגדרו, בטעות, כילדים עם בעיות התנהגות, ילדים "מופרעים", ובמקרים רבים כילדים הסובלים מהיפראקטיביות ומבעיות קשב וריכוז.



שיטת הטיפול

עבודתי עם הילדים מתבצעת ע"י מגוון משחקים ותרגילים המסייעים לוויסות החושי.   


טיפול בוויסות חושי


טואול - בניית אתרים