חרדה היא שם כולל לקבוצת הפרעות חרדה , במסגרתן מתרחשים מצבי חרדה בדרכים שונות. שלא כמו פחד, חרדות מתייחסות למצבים בהם מצבים או אובייקטים מסוימים נחווים כמאיימים ומסוכנים באופן מוגזם המוליד מצוקה רגשית, הימנעות או פגיעה בתפקוד. מדובר בקבוצת הפרעות שכיחות ביותר אשר עשויות להופיע בכל הגילאים.
אפשר לסווג חרדה לכמה סוגים עיקריים: הפרעת חרדה כללית, התקפי חרדה, פוביות, הפרעת חרדה חברתית, הפרעה אובססיבית כפייתית (OCD), הפרעת דחק פוסט טראומטית והפרעת חרדת נטישה. הפרעת החרדה הנפוצה ביותר היא הפרעת חרדה כללית, שאליה עשויים להתלוות התקפי חרדה. אנשים הסובלים מהפרעת חרדה כללית יחוו תחושה כללית של אי נוחות, יהיו בערנות תמידית מפני סכנה, גישתם לחיים תהיה זהירה מדי והם יחושו רוב הזמן חוסר ביטחון.
דאגה מופרזת, שהיא סימן ההיכר של הפרעת חרדה כללית. מדובר במחשבות מדאיגות שקיימות באופן תמידי, על פני רוב ימות השבוע.
בעיות שינה: חוסר יכולת להירדם או לישון שינה רצופה במשך תקופה ארוכה.
פחדים לא רציונליים: קשורים בדרך כלל למצב מסוים או לאובייקט מסוים. אם הפחד הופך להיות מערער או משבש, ללא פרופורציה לסיכון בפועל, זה יכול להיות סימן לפוביה.
מתח שרירים: מתח שרירים שהופך להיות קבוע – בין שמדובר בהידוק קבוע של הלסתות או האגרופים ובין שמדובר במתח בשרירים אחרים בגוף.
בעיית עיכול כרונית: לעיתים קרובות יכולה חרדה להתבטא בסימפטומים פיזיים, כמו בעיות עיכול כרוניות. תסמונת המעי הרגיש, מצב המאופיין
בהתכווצויות של הבטן, נפיחויות, גזים, עצירות ו/או שלשולים, יכולה להצביע על חרדה במערכת העיכול.
אם החרדה מתעצמת, עלול האדם לסבול מהתקפי חרדה, שהם התקפים קצרים של חרדה ופחד אינטנסיביים. המאפיין התקפי חרדה הוא שהם מסלימים במהירות, אך נמשכים כמה דקות – לרוב לא יותר מעשר דקות. אנשים הסובלים מהתקפי חרדה חיים בפחד מתי, היכן ומדוע יתרחש ההתקף הבא, והם נוטים להימנע מלהגיע למקומות שהיו טריגר להתקף כזה.