במרבית המקרים אנו מצליחים להקנות לילדינו הכוונה, כלים ותמיכה המאפשרים להם להתמודד עם הקשיים בפניהם הם ניצבים.
אלא שלעיתים ההורים מרגישים כי הילד אינו מצליח להיעזר באופן מספק וכי הוא חווה מצוקה או קשיים הפוגעים בתפקודו ובהתפתחותו התקינה. במקרים אלו אנו ממליצים לפנות לייעוץ מקצועי, בכדי לבחון כיצד ניתן לעזור לילד להתמודד עם קשייו.
ילדים בשל גילם ומאפייניהם ההתפתחותיים לרוב אינם מבטאים מצוקה או קושי באופן מילולי ישיר כמו המבוגר, המצוקה מתבטאת בהתנהגות ובתפקוד של הילד ביום יום במסגרות השונות. ננסה לתאר מספר דרכים בהן עלולה לבוא לידי ביטוי המצוקה:
קשיי אכילה: הילד אוכל מעט או הרבה מדי, מקיא לעיתים תכופות אחרי האוכל, בני נוער שסובלים ממשקל יתר וצורכים חומרים משלשלים, עסוקים מדי באוכל, ניכרת ירידה ניכרת במשקלם.
קשיי גמילה משמעותיים: ילד בן 3 ומעלה שעדיין מרטיב ביום, ילד בן 5 ומעלה שעדיין מרטיב בלילה, עשיית צרכים במכנסיים מגיל 3 ומעלה.
קשיי הירדמות: יקיצות רבות, שינה קבועה עם ההורים (שלא מרצונם, כמובן).
קשיים משמעותיים בהשתלבות במסגרת הגן או ביה"ס: קושי להיפרד מההורים, תוקפנות כלפי חבריו, נמנע מדיבור, לא נשמע למרות, חוסר עצמאות חריג.
שינוי קיצוני ולא מוסבר בהתנהגות הילד ותפקודו: אדיש, בוכה לעתים קרובות, מסתגר, חל שינוי בדפוסי האכילה והשינה, נמנע מלשחק, נחלש בלימודים, לא רוצה ללכת לגן/בי"ס.
סבל של הילד או סבל שהילד גורם למשפחתו: ילד מאוד תוקפני ואימפולסיבי, ילד עם חרדות רבות או כזה שתפקודי היומיום שלו נפגעו. כשהבעיה משבשת את מהלך החיים של הילד, למשל פחד מכלבים שמונע מהילד לצאת מהבית.
הטיפול הרגשי לילדים מותאם לשפה שלהם ונעשה דרך משחק המאפשר לילד להביע את רגשותיו בדרך מהנה ובלתי מאיימ
המשחק מותאם לגילו של הילד ועבור ילדים או בני נוער היכולים לדבר על מצוקותיהם באופן ישיר.
לטיפול בילד מתווספת הדרכה הורית המאפשרת להורה להיות מעורב בטיפול ונותנת לו כלים לסייע לילד וליישם את המלצות הטיפול.
טיפול במשחק
טיפול קוגנטיבי התנהגותי
ההורים מהווים חלק בלתי נפרד מהתהליך הטיפולי שעובר הילד, תוכנית הטיפול נבנית יחד איתם. במרבית המקרים, במקביל לטיפול הרגשי בילד, ההורים נפגשים עם המטפל באופן קבוע. במקרים בהם הילד איננו מוכן לשתף פעולה או שההורה איננו מעוניין לשלוח את ילדו לטיפול, לאחר אבחון וזיהוי הקשיים של הילד, עשוי איש המקצוע להמליץ על הדרכת ההורים במקום על טיפול בילד.
לאחר אבחון והערכה מותאמת תוכנית טיפולית לילד.
לתוכנית מתגייסים ההורים כחלק בלתי נפרד מהתוכנית הטיפולית.
בפגישה הראשונה אני עורכת הכרות עם המשפחה, שומעת מההורים מהי סיבת הגעתם, על עצמם ועל ההתנהלות בבית.
הפגישות מתקיימות פעם בשבועיים למשך שעה, ההורים מעלים נושאים כמו קושי התנהגותי, קושי רגשי, קושי משפחתי וקושי חברתי.
מטרת הפגישות שההורים ירכשו מיומנויות וכלים אשר יוכלו להתמודד עם קשיי הילד.